Start
Lösningar
Alla lösningar
Livsmedelsupphandling
Måltidsplanering
Egenkontroll & riskanalys
Om oss
Om ossKarriär
Insikter
Kontakt
Logga in
SV
Denmark
Finland
Germany
Global
Norway
Start
Solutions
All solutions
No items found.
About us
Contact
EN
Denmark
Finland
Germany
Norway
Sweden
Start
Løsninger
Alle løsninger
Innkjøp & oppfølging
Måltidsplanlegging
IK-mat & risikoanalyse
Om oss
Innsikt
Kontakt
Logg Inn
NO
Denmark
Finland
Germany
Global
Sweden
Etusivu
Ratkaisut
Kaikki ratkaisut
Elintarvikkeiden hankinta
Aterioiden suunnittelu
Omavalvonta ja riskianalyysi
Meistä
Näkemyksiä
Ottaa yhteyttä
Kirjaudu sisään
FI
Denmark
Finland
Germany
Global
Norway
Sweden
Start
Løsninger
Alle løsninger
Indkøb & Opfølgning
Måltidsplanlægning
Egenkontrol & Risikoanalyse
Brancher
Alle brancher
Declaration & Labeling
Plejehjem & Kommune
Hospital & Region
Cateringservices
Om os
Indsigt
Kontakt
Log ind
DK
Finland
Germany
Global
Norway
Sweden
Start
Lösungen
Alle Lösungen
No items found.
Über uns
Kontakt
DE
Denmark
Finland
Global
Norway
Sweden
2022-01-12

Gir bedre oversikt på kjøkkenet bedre måltider til eldre?

I årene fremover vil Norge få enda flere eldre innbyggere. De trenger smakfulle og sunne måltider. Digitale verktøy som gir full oversikt over varelager, bestillinger, menyer og næringsverdier, vil ikke bare gi bedre måltider: Matsvinn og kostnader kan også reduseres.

Av Rita Tvede Bartolomei

Sunn mat, smakfull mat og den gode måltidsopplevelsen for eldre, er en viktig del av den nye kvalitetsreformen til Regjeringen; Leve Hele Livet. Eldrereformen ble igangsatt i 2019 og skal pågå til 2023. Reformen skal blant annet forebygge under- og feilernæring, samtidig som den er opptatt av det helsefremmende, sosiale aspektet av måltidet.

"Digitale verktøy systematiserer logistikken på et institusjonskjøkken, med mange positive effekter for både de eldre og ansatte, som resultat. Det er voldsomt mye informasjon i omløp mellom flere aktører i storkjøkkendrift, og da er full oversikt og kontroll, virkelig viktig. I 2021 foregår fortsatt mye av måltidsplanleggingen på institusjonskjøkken gjennom uoversiktlige e-post-tråder, informasjon på Excel-ark, notater på gule lapper, og muntlige beskjeder. Da er det ikke enkelt å få oversikt" forteller avdelingsleder for Matilda FoodTech i Trondheim, Gunnar Roten.

‍

Mer oversikt, færre feil og bedre menyer

Han sier at digitalisering av de administrative arbeidsoppgavene, gjør at menyer og enkeltmåltider kan planlegges enklere.

"Det er dessuten lettere å skape sesongbaserte variasjoner på faste, roterende menyer. Et godt system automatiserer oppgavene gjør det mye enklere å få til persontilpassede menyer og mer reell valgfrihet for brukerne"  sier Roten.

Man får oversikt over viktige næringsstoffer, spesielle brukerbehov og eventuelle allergener. Men det blir samtidig lettere å holde oversikt på varelageret: Hva som skal bestilles og når det skal bestilles.

"Vet man akkurat hvor mange gulrøtter og poteter som er nødvendig, ja, da kuttes matsvinn og unødvendig transport av råvarer. Det er både kostnadsbesparende og mer miljøvennlig. Samtidig er det enklere å til enhver tid dokumentere hvordan måltidene er satt sammen med hensyn til allergener og næringsverdier" sier Gunnar Roten.

Roten er utdannet institusjonskokk og arbeidet i flere år som kjøkkensjef på industrikjøkken. Tidlig på 2000-tallet ledet han det kommunale arbeidet med å etablere et mer effektivt produksjonssystem for institusjonskjøkken i Trondheim.  

‍

Automatisering betyr ikke dårlige måltidsopplevelser

Effektivisering, digitalisering og kostnadsbesparelser kan høres kaldt og upersonlig ut. Gunnar Roten forteller at tvert imot, så vil bedre logistikk og oversikt, frigjøre mer tid for ansatte.

"Det er dyrebar tid som da kan brukes på selve produksjonen på kjøkkenet, men også til å sluttilberede måltidet på en god måte. Rett og slett hvordan måltidet settes sammen, varmes opp og legges på tallerken. Da snakker vi i realiteten om bedre tid til å skape en fin og appetittvekkende opplevelse av måltidet"  sier han.

Han er fullt klar over at det skal mer til enn et ernæringsmessig riktig sammensatt måltid, for å sikre et godt måltid. Maten må være tilberedt av gode råvarer, den må smake og lukte godt, ha riktig konsistens og være tilberedt slik at den er innbydende. Atmosfæren rundt og menneskene som serverer maten er dessuten veldig, veldig viktig.

"Alle vet at det er mye som påvirker måltidsopplevelsen. Er maten bare slengt i en haug på tallerkenen? Er den varm nok eller ihjelkokt? Får du servert maten av en person som virker lite interessert i deg? Har du fått en serviett eller et tent stearinlys? Sitter du alene eller sammen med noen? Er det utrivelig i rommet? Slike faktorer" sier han.

‍

Bedre helse med sunne måltider og gode måltidsopplevelser

Med færre ansatte til å gjøre flere oppgaver på både institusjonskjøkken og i andre pleie- og omsorgstjenester for eldre i norske kommuner, kan det være utfordrende å få til virkelig gode måltidsopplevelser.

"Likevel så er det ikke alltid store grep som skal til. Det har mye med kunnskap, opplæring og interesse å gjøre. Derfor er det bra at Leve Hele Livet-reformen har satt søkelys på hvor viktig og helsegivende riktig mat og måltidsopplevelsen er. Det er viktig for alle, og ikke minst for våre eldre" sier han.

Gunnar Roten sier at storkjøkken som ligger nær brukerne, heller ikke er en garanti for kvaliteten på måltider.

"Jeg har selv vært på institusjoner som har kjøkkenproduksjonen i samme bygg, men der de ikke har klart å levere gode måltidsopplevelser for de eldre. Om maten lages på et sentralisert kjøkken i stor skala, til flere institusjoner trenger på ingen måte bety dårligere måltider."

‍

Mange eldre får ikke i seg nok næringsstoffer

Han sier at alle institusjonskjøkken i Norge vil hevde at de serverer næringsriktige måltider.

"Men ingen kan egentlig dokumentere dette" skyter han inn.

Eldre trenger mer proteiner og vitamin D enn resten av den voksne befolkningen, opplyser Nofima. I tillegg har de gjerne utfordringer med dårlig matlyst. 60 prosent av beboere og pasienter i norske institusjoner får ikke i seg nok næring.

"I fremtiden tror jeg det vil bli dokumentasjonskrav også på måltidene til eldre. Både på kvalitet og næringsverdi, og med hensyn til matvarenes klimagassutslipp. Krav til reduksjon i CO2-utslipp er allerede på plass i flere bransjer. Matsvinn gir økte utslipp, og noen typer matvarer gir mer utslipp i produksjonen" - sier han.

‍

Innsikt: Om Leve Hele Livet

Leve Hele Livet er en reform som skal bidra til et bedre liv for eldre - gjennom hele alderdommen: For de som bor på sykehjem, i en tilpasset eldrebolig og for dem som bor i egen bolig, med hjelp fra hjemmetjenesten i kommunen.

Reformen er basert på Stortingsmelding 15 (2017-2018). Kvalitetsreformen skal pågå mellom 2019 og 2023. Stortingsmeldingen presenterer 5 innsatsområder: Aldersvennlig samfunn, aktivitet og fellesskap, mat og måltider, helsehjelp og sammenheng i tjenester.

(Kilder: Regjeringen, Helsedirektoratet og Helsebiblioteket.)

‍

Skriven av
Matilda FoodTech

Lite matnyttig information

Some useful information

Litt nyttig informasjon

Hyödyllistä tietoa

Nogle nyttige oplysninger

Einige nützliche Informationen

Helse Vest velger Matilda FoodTech Norge AS som leverandør av system for matforsyning

Helse Vest har valgt Matilda FoodTech Norge AS som leverandør av system for matforsyning for levering til Helseforetakene i Helse Vest.

Lue lisää
Läs mer

Foodtech er framtiden for måltider innenfor eldreomsorgen

I eldreomsorgen møter vi utfordringer når samfunnet endres og teknologien utvikles. Andelen av eldre mennesker i befolkningen øker stadig. Mange eldre er underernærte eller er i risikosonen for å utvikle underernæring. Dette krever mye av eldreomsorgen, som ikke alltid har ressursene som skal til for å håndtere dette på den beste måten. For å unngå at tilbudet til de eldre ikke forringes, må vi begynne å tenke nytt og endre måten vi jobber på.

Lue lisää
Läs mer

Matilda Menu – en enkel måte å spre måltidsglede på

Presentasjon er en viktig del av måltidsopplevelsen. Med hjelp av Matilda FoodTechs nye applikasjon er det nå mulig å dele menyer, matbilder og annen informasjon på en enkel og inspirerende måte med gjestene.

Lue lisää
Läs mer

Følg opp resultatene av matsvinnet ditt og ta frem forbedringer for å minske matsvinnet

Har du målt matsvinn over en periode i din kommune eller region og registrert data over perioden? Nå er det på tide å følge opp resultatene og ta forbedringstiltak. Er det serveringssvinnet som er størst, eller er det mangler i lagerstyringen? Få våre beste tips om hvordan du kan drastisk redusere matsvinn gjennom konkrete tiltak.

Läs mer

Kävlinge kommune har redusert underernæringen på sine eldrehjem

Kävlinge kommune har gjort mye arbeid for å redusere og forebygge underernæring på de eldrehjemmene hvor kommunen serverer mat. Med små måltider som er rike på energi og næring har underernæringen i Kävlinge kommune blitt redusert, og beboerne trenger mindre pleie og har høyere livskvalitet.

Läs mer

Gøteborg-modellen for redusert matsvinn

De fleste har sannsynligvis notert seg det faktum at vi nå må redusere matsvinn. Å kunne gjøre dette på et storkjøkken og i restauranter er om mulig enda viktigere, med tanke på det antallet porsjoner som lages hver dag. Gøteborg by i Sverige har utviklet Gøteborg-modellen for mindre matsvinn – et enkelt verktøy som hjelper kjøkken med akkurat dette.

Läs mer
Alla insikter
All insights
All innsikt
Kaikki oivallukset
Alle indsigter
Alle Erkenntnisse
Företag
StartOm ossInsikterEvenemangKarriär
Lösningar
Egenkontroll & riskanalys
Måltidsplanering
Livsmedelsupphandling
Regioner
SwedenNorwayFinlandDenmarkGermanyGlobal
facebook iconlinkedin iconyoutube icon
© 2022 Matilda Foodtech AB
Privacy Policy
Site by Stormfors
Start
Solutions
All solutions
No items found.
About us
Contact
EN
Denmark
Finland
Germany
Norway
Sweden
matilda logo
løsninger
IK-mat & risikoanalyse
Måltidsplanlegging
Innkjøp & oppfølging
Selskap
StartOm ossløsningerOm ossInnsikt
Regioner
SwedenNorwayFinlandDenmarkGermanyGlobal
facebook iconlinkedin iconyoutube icon
© 2021 Matilda Foodtech AB
Privacy Policy
Site by Stormfors
matilda logo
Ratkaisut
Omavalvonta ja riskianalyysi
Aterioiden suunnittelu
Elintarvikkeiden hankinta
Liiketoimintaa
Etusivu
MeistäNäkemyksiä
Alueet
SwedenNorwayFinlandDenmarkGermanyGlobal
facebook iconlinkedin iconyoutube icon
© 2021 Matilda Foodtech AB
Privacy Policy
Site by Stormfors
matilda logo
Forretning
StartOm osLøsninger
Regioner
SwedenNorwayFinlandDenmarkGermanyGlobal
facebook iconlinkedin iconyoutube icon
© 2021 Matilda Foodtech AB
Privacy Policy
Site by Stormfors
matilda logo
Unternehmen
Startüber uns
Lösungen
No items found.
Region
SwedenNorwayFinlandDenmarkGermanyGlobal
facebook iconlinkedin iconyoutube icon
© 2022 Matilda Foodtech AB
Privacy Policy
Site by Stormfors