Start
Lösningar
Alla lösningar
Livsmedelsupphandling
Måltidsplanering
Egenkontroll & riskanalys
Om oss
Om ossKarriär
Insikter
Kontakt
Logga in
SV
Denmark
Finland
Germany
Global
Norway
Start
Solutions
All solutions
No items found.
About us
Contact
EN
Denmark
Finland
Germany
Norway
Sweden
Start
Løsninger
Alle løsninger
Innkjøp & oppfølging
Måltidsplanlegging
IK-mat & risikoanalyse
Om oss
Innsikt
Kontakt
Logg Inn
NO
Denmark
Finland
Germany
Global
Sweden
Etusivu
Ratkaisut
Kaikki ratkaisut
Elintarvikkeiden hankinta
Aterioiden suunnittelu
Omavalvonta ja riskianalyysi
Meistä
Näkemyksiä
Ottaa yhteyttä
Kirjaudu sisään
FI
Denmark
Finland
Germany
Global
Norway
Sweden
Start
Løsninger
Alle løsninger
Indkøb & Opfølgning
Måltidsplanlægning
Egenkontrol & Risikoanalyse
Brancher
Alle brancher
Declaration & Labeling
Plejehjem & Kommune
Hospital & Region
Cateringservices
Om os
Indsigt
Kontakt
Log ind
DK
Finland
Germany
Global
Norway
Sweden
Start
Lösungen
Alle Lösungen
No items found.
Über uns
Kontakt
DE
Denmark
Finland
Global
Norway
Sweden

Vähennä hävikkiä - Göterborgin kaupungin vinkit hävikin vähentämiseksi

Tosiasia on, että hävikin vähentäminen on tarpeellinen toimenpito maapallomme hyväksi, mikä ei ole jäänyt keneltäkään huomaamatta. Hävikin vähentäminen ravintoloissa sekä ammattikeittiöissä on, jos mahdollista vielä tärkeämpää huomioon ottaen päivittäiset annosmäärät. Göteborgin kaupunki on ottanut esille Göteborginmallin hävikin vähentämiseksi, helppo työkalu, joka auttaa keittiöitä juuri tässä tehtävässä.

Hävikki vaikuttaa luontoomme sekä ilmastoomme erittäin huonolla tavalla, sekä johtaa suureen taloudelliseen häviöön.  Päivittäin heitetään n. kolmas osa kaikesta ruosta maailmassa roskiin. Suomessa heitämme n. 120-160 miljoonaa kiloa ja 500 miljoonan euron arvosta ruokaa roskiin joka vuosi. Meidän tulee oppia, miten otamme tehokkaitten kaiken ruoan talteen, tämä on mahdollista oikeiden työkalujen avulla.

Göterborgin kaupunki halusi vetää olkensa kekoon

Göteborgin kaupunki otti esille Göteborginmallin hävikin vähentämiseksi, osana ilmastotyötään. Työkalun tavoitteena oli saada kaikki 600 keittiötä tekemään työtä samaa tavoitetta kohti, eli puolittamaan keittiöhävikin sekä tarjoiluhävikin tammikuun 2017 sekä joulukuun 2018, välisenä aikana. Työkalun esille otto alkoi vuonna 2014 kaupungin kaikkien keittiöiden yhteistyönä. Strategiaryhmä ”ympäristö ateria ” sai tehtäväksi koordinaatio ryhmältä ”Ateria Göteborg” työkalun esille oton. Keittiöihin lähetettiin kyselylomakkeet, jotta keittiöiden parhaimmat vinkit hävikin vähentämiseksi ja menestystarinat saataisiin kerättyä sekä, että keittiöiden työskentelyrutiineista saataisiin yleinen kuva.

Miten saada työntekijät osallistumaan?

Jo varhaisessa vaiheessa työntekijöitä aloitettiin kannustamaan projektiin osallistumiseen. Ympäristö sekä ilmastoluentoja järjestettiin, käytännöllisiä vinkkejä jaettiin sekä n.s. kickoffeja pidettiin. Tarkoituksena oli näyttää kollegoillemme, että pystymme tekemään ison muutoksen, jos teemme tämän hyvin sekä, että on hyvin tärkeää ympäristön sekä lastemme tulevaisuuden kannalta, että projektimme onnistuu. Työntekijöiden palaute on ollut hyvin vaihteleva, mutta tällä hetkellä enemmistö on ollut hyvin myönteisiä projektiin ja he ovat pitäneet matkaa hauskana sekä antoisana kertoo Christina Linnerhag ”Göteborginmalli hävikin vähentämiseen” projektin johtaja. Christina mainitsee, että projekti on johtanut keittiöiden sekä vanhushoidon väliseen uuteen yhteistyöhön, ja pitää tätä isona etuna. Molemmat puolet ymmärtävät paremmin toisensa erilaiset työalueet ja ovat sitoneet erittäin tärkeitä verkostoja.

Christinan mielestä mikä kunta tahansa voi aloittaa samanlaisen projektin. Kaikilla kunnilla on mahdollista ottaa osaa työkalusta kustannuksetta, tällä hetkellä 25 kuntaa työskentelee aktiivisesti työkalun parissa.

”Kiinnostusta työkalusta on myös Ruotsin ulkopuolella. Ruotsin ympäristönhoito viraston kautta myös EU kiinnostui työkalusta, mikä totta kai tuntuu mahtavalta” Christina Linnerhag

Miten työkalu toimii käytännössä?

Seuraavien yhdeksän askeleen avulla mikä kunta tahansa voi vähentää hävikkiä jo tänään!

  1. Mittaa hävikki joka päivä ja seuraa hävikin määrää- rekisteröi hävikki esimerkiksi tuotannonohjausjärjestelmässä ja pistä hävikin määrä esille. Seuraa sekä laadi tavoitteita.
  2. Ruokalistan suunnittelu- käyttäkää joustavaa ruokalistaa, joka sallii hyvän ”jämät” käsittelyn. Suunnittele aina ruokalista kausittain sekä käyttäkää samoja elintarvikkeita useampana päivänä.
  3. Annosten laskenta- käyttäkää tuotannonohjausjärjestelmää annosten laskentaan (säätäkää tarvittaessa) ja ottakaa huomioon, kuinka monta annosta joka ateriasta on mennyt sekä ketkä ruokavieraat ovat.
  4. Läsnäolon sekä poissaolon raportointi- luokaa hyvä rutiini läsnäolon sekä poissaolon raportointiin vastuussa olevan kanssa. Ottakaa myös huomioon erikoisruokavaliot.
  5. Ostokset –hakekaa ostopohja tuotannonohjausjärjestelmään tulleiden tilausten mukaan, tutkikaa ruoka varastojanne sekä perustakaa ostokset omiin kokemuksiinne. Välttäkää isoja ruokavarastoja, miettikää tarkasti tuoretavaroiden ostoissa sekä ostakaa pienempiä kappalepainoja, tämä helpottaa eri annoskokojen sopeuttamisessa. Ajatelkaa laatua määrän edestä.  
  6. Säilytys- olkaa aina tarkkoja merkintöjen kanssa, pitäkää ruokavarastot järjestyksessä, pakastakaa käyttämättömät elintarvikkeet ja olkaa tarkkoja säilytyksen lämpötilojen kanssa, jotta elintarvikkeet pysyvät tuoreina pidempään.  Luottakaa vaistoihinne ennen kuin heitätte ruoan, yleensä elintarvikkeet pysyvät tuoreina parasta ennen päivämäärää pidempään.
  7. Valmistus- valmistakaa ruokaa vain odotetun ruokailijamäärän mukaan, täydentäkää määrää sitä mukaan kuin annoksia lisääntyy tai vähentyy. Arvioikaa reseptit jatkuvasti, käyttäkää esim. kaikki vihanneksen osat, laittakaa pienempiä kappalepainoja esim. lihapullista, monet syövät määrän perusteella eikä kappalekoon. Jos lähetätte ruokaa toisille yksiköillä, älkää lähettäkö enempää kuin tilattu määrä, näyttäkää mieluummin kuvan avulla miltä annoksen tulee näyttää.  
  8. Tarjoilu- tarjoilkaa vain lasketun määrän ruokaa, käyttäkää annoskokoon sopeutettuja tarjoiluvälineitä, laittakaa lautaselle vähän ruokaa kerralla, jos ruosta jää jotain yli sen voi säästää. Luokaa hyvä rutiini palautetta varten valmistuskeittiöille.
  9. Ottakaa ”jämät” talteen- jämät voi käyttää sellaisenaan tai käyttää patoihin, keittoihin jne. Kerätkää mielellänne parhaat ”jämäreseptit” ja tallentakaa ne toiminnanohjausjärjestelmään, jotta myös muut keittiöt voivat käyttää niitä. Päättäkää nopeasti mihin ”jämät” tulee käyttää, muuten on mahdollista, että ne kuitenkin heitetään. Ottakaa aina ”jämät” talteen turvallisella tavalla, HACCP:n mukaan.

Kaikki yhdeksän askelta ovat totta kai tärkeitä onnistumisen kannalta. Mutta jos Christina Linnerhag pitäisi valita, hänen mielestään hävikin mittaus on tärkein askel. Ilman mittausta meillä ei ole mahdollisuutta tietää miten paljon hävikkiä syntyy, ja sen on helppo unohtaa. Ammattikeittiöiden tai ravintoloiden toiminnanohjausjärjestelmä tai talousjärjestelmä on hyvin tärkeä työkalu tässä vaiheessa.

”Järjestelmässä voi rekisteröidä paikallisesti ja sitten tehdä yhteenveto keskeisellä tasolla. Järjestelmä on myös tärkeä ostoslistojen tekoon, varastojen ylläpitoon, hävikin käsittelyyn sekä muuhun informaation jakeluun” Christina Linnerhag, projektin johtaja Göteborginmalli hävikin vähentämiseksi.  

Haluatteko organisaatiossanne ottaa osaa mallista yhteyskohtaisemmin? Ottakaa yhteyttä Christina Linnerhag christina.linnerhag@centrum.goteborg.se

‍

Skriven av
Matilda FoodTech

Lite matnyttig information

Some useful information

Litt nyttig informasjon

Hyödyllistä tietoa

Nogle nyttige oplysninger

Einige nützliche Informationen

Vaudilla nousevat elintarvikkeiden hinnat aiheuttavat kovaa painetta julkisille ateriapalveluille

Rajussa nousussa olevat elintarvikkeiden hinnat aiheuttavat kovaa painetta kunnille ja maakunnille, joiden jo valmiiksi kuormittuneilla määrärahoilla pitäisi pysytä tarjoamaan ravitsevaa ruokaa joka päivä nuorille, vanhoille ja sairaille. Kunnat ja maakunnat ovat jo taitavia tekemään ihmeitä jokaisella eurolla, pitämään kustannukset kurissa, vähentämään ruokahävikkiä ja tekemään järkeviä elintarvikehankintoja. Uudessa tilanteessa meidän on otettava kuitenkin jälleen uusi loikka kustannusten pienentämiseksi.

Lue lisää
Läs mer

Trendiselvitys 2022

Mitkä asiat painottuvat julkisella sektorilla ja ravintoloissa vuonna 2022? Me Matilda FoodTechilla olemme selvittäneet ajankohtaisia trendejä. Keskiössä on edelleen kestävyys, ja nyt on tärkeämpää kuin koskaan saada enemmän aikaan vähemmällä, sillä pandemian myötä lannoitteiden, sähkön ja kuljetusten hinnat ovat nousseet ja raaka-aineista on pulaa. Ruokailijat vaativat yhä lisää valinnanvapautta ja tietoa ruoasta, ja tässä yhteydessä digitaalisten apuvälineiden merkitys kasvaa. Kaikkien tavoitteiden saavuttaminen edellyttää kuitenkin dataa!

Lue lisää
Läs mer

Seuratkaa ruokahävikkimittauksianne ja kehitelkää parannuksia – tässä parhaat vihjeemme

Oletteko mitanneet ruokahävikkiä jonkin aikaa kunnassanne tai alueellanne ja saaneet tietoa mittausjakson ajalta. Nyt on aika seurata tuloksia ja ryhtyä parannustoimiin. Onko tarjoiluhävikki suurinta, vai löytyvätkö puutteet varastonhallinnasta? Saatte parhaat vinkkimme siihen, miten ruokahävikkiä voidaan dramaattisesti vähentää konkreettisten toimenpiteiden avulla.

Lue lisää
Läs mer
No items found.
Alla insikter
All insights
All innsikt
Kaikki oivallukset
Alle indsigter
Alle Erkenntnisse
Företag
StartOm ossInsikterEvenemangKarriär
Lösningar
Egenkontroll & riskanalys
Måltidsplanering
Livsmedelsupphandling
Regioner
SwedenNorwayFinlandDenmarkGermanyGlobal
facebook iconlinkedin iconyoutube icon
© 2022 Matilda Foodtech AB
Privacy Policy
Site by Stormfors
Start
Solutions
All solutions
No items found.
About us
Contact
EN
Denmark
Finland
Germany
Norway
Sweden
matilda logo
løsninger
IK-mat & risikoanalyse
Måltidsplanlegging
Innkjøp & oppfølging
Selskap
StartOm ossløsningerOm ossInnsikt
Regioner
SwedenNorwayFinlandDenmarkGermanyGlobal
facebook iconlinkedin iconyoutube icon
© 2021 Matilda Foodtech AB
Privacy Policy
Site by Stormfors
matilda logo
Ratkaisut
Omavalvonta ja riskianalyysi
Aterioiden suunnittelu
Elintarvikkeiden hankinta
Liiketoimintaa
Etusivu
MeistäNäkemyksiä
Alueet
SwedenNorwayFinlandDenmarkGermanyGlobal
facebook iconlinkedin iconyoutube icon
© 2021 Matilda Foodtech AB
Privacy Policy
Site by Stormfors
matilda logo
Forretning
StartOm osLøsninger
Regioner
SwedenNorwayFinlandDenmarkGermanyGlobal
facebook iconlinkedin iconyoutube icon
© 2021 Matilda Foodtech AB
Privacy Policy
Site by Stormfors
matilda logo
Unternehmen
Startüber uns
Lösungen
No items found.
Region
SwedenNorwayFinlandDenmarkGermanyGlobal
facebook iconlinkedin iconyoutube icon
© 2022 Matilda Foodtech AB
Privacy Policy
Site by Stormfors