Halmstad kommun minskade sitt matsvinn genom mätning

Redan 2009 började Halmstad kommun att sporadiskt mäta sitt matsvinn i ett Excelark, idag följer de dagligen upp svinnet med hjälp av kostsystemet Matilda.

Matsvinn i Halmstad

Det är främst i kommunens skolor som tallriks- och kantinsvinnet mäts men även på deras servicerestauranger och ett antal avdelningar på kommunens äldreboenden. Målet är att börja mäta på fler avdelningar för att kunna arbeta för minskat svinn i hela kommunen.

Minskat svinn för plånbok och klimat

Halmstad kommun förstod tidigt att matsvinnet måste minskas för att kunna spara pengar, att slänga mat är att slänga pengar som kan användas till bättre saker. Maten som produceras behöver hamna i magen för att göra nytta samt att vi måste även tänka på vår planet. Mat som produceras helt i onödan påverkar vårt klimat negativt.

Tydligt uppsatta mål krävs för resultat

Kommunen började sporadiskt att mäta matsvinnet i skolorna redan 2009, 2015 började tallriks- och kantinsvinn mätas varje dag. Målet var då att få ner tallriksvinnet till 10 gram per person. 2017 var tallrikssvinnet nere på 6 gram per person och 2018 på 4 gram.

Genom tydliga mål, mätning och en åtgärdsplan kan matsvinnet minskas mycket under en kort tid - Pernilla Ekstrand, Kostutvecklare, Halmstads kommun.

Tips för minskat matsvinn

I kommunens skolkök ligger fokus på tallriks- och kantinsvinn. För att minska tallrikssvinnet är köken lyhörda på gästernas tycke om maten, vad som uppskattas och vad som inte uppskattas. I skolorna finns det en dialog mellan elever och kök genom matrådet. Dock märkte köken att eleverna slängde som allra mest när deras favoriträtter serverades. För att minska matsvinnet började kökspersonalen portionera ut exempelvis kött så eleverna istället får ta flera gånger istället för att slänga mat.

Skollunch

Genom mätning visade det sig att eleverna slängde mest mat när deras favoriträtter serverades - Pernilla Ekstrand Kostutvecklare, Halmstads kommun.

Skolans stora utmaning var att eleverna tog till sig för mycket på sin tallrik för att slippa gå en gång till på grund av långa matköer. Detta löstes genom ett en av skolorna införde en omtagningsdisk samt på övriga skolor ett företräde där de som ska ta om får gå före i matkön och slipper ställa sig längst bak. Svinnet uppmärksammas även på skolorna genom att eleverna får belöning i form av en önskerätt när de uppnådde goda resultat med minskat tallriksvinn.

Kantinsvinnet har minskats i kommunen genom att använda mindre uppläggningsfat i slutet av dagen och istället fylla på fler gånger så att mat som blir över slipper slängas.

Inom äldrevården har kommunen precis startat sitt arbete och därför inte kommit lika långt. Åtgärder som är införda är att personalen som serverar har en noga dialog med matgästen om hur mycket mat de vill ha på sin tallrik, vad de gillar och vad de inte vill äta.

Motiverad kökspersonal är viktigt

Kökspersonalen som arbetar i kommunen tyckte redan innan projektet med minskat matsvinn startade, att det är en extremt viktig fråga och många var redan motiverade att börja. Kökspersonalen i kommunen är duktiga på att ta hand om överbliven mat och skapar nya rätter av svinnet. En dag var tredje vecka har måltidsorganisationen en ospecificerad meny där rester används för att skapa nya rätter så inget behöver slängas i soporna.

Lite matnyttig information
Göteborgsmodellen För Minskat Matsvinn

Hållbarhet

Minska matsvinnet – få tipsen från Göteborgs stad

Göteborgsmodellen för mindre matsvinn, ett enkelt verktyg som hjälper köken med denna viktiga ingrediens i hållbarhetsarbetet.

Klimatsmart Mat Inte Dyrare

Hållbarhet

Klimatsmart mat är inte dyrare – tvärtom!

Från Livsmedelsverkets undersökning ”Hur ser beslutsfattare på den offentliga måltiden”, framkom att många beslutsfattare behöver mer stö...

Minska Matsvinnet

Hållbarhet

Minska matsvinnet och spara en förmögenhet

Varje år slänger vi minst 1 miljon ton i matavfall bara i Sverige var av cirka hälften räknas som matsvinn och resten som oätligt avfall....