Start
Lösningar
Alla lösningar
Livsmedelsupphandling
Måltidsplanering
Egenkontroll & riskanalys
Om oss
Om ossKarriär
Insikter
Kontakt
Logga in
SV
Denmark
Finland
Germany
Global
Norway
Start
Solutions
All solutions
No items found.
About us
Contact
EN
Denmark
Finland
Germany
Norway
Sweden
Start
Løsninger
Alle løsninger
Innkjøp & oppfølging
Måltidsplanlegging
IK-mat & risikoanalyse
Om oss
Innsikt
Kontakt
Logg Inn
NO
Denmark
Finland
Germany
Global
Sweden
Etusivu
Ratkaisut
Kaikki ratkaisut
Elintarvikkeiden hankinta
Aterioiden suunnittelu
Omavalvonta ja riskianalyysi
Meistä
Näkemyksiä
Ottaa yhteyttä
Kirjaudu sisään
FI
Denmark
Finland
Germany
Global
Norway
Sweden
Start
Løsninger
Alle løsninger
Indkøb & Opfølgning
Måltidsplanlægning
Egenkontrol & Risikoanalyse
Brancher
Alle brancher
Declaration & Labeling
Plejehjem & Kommune
Hospital & Region
Cateringservices
Om os
Indsigt
Kontakt
Log ind
DK
Finland
Germany
Global
Norway
Sweden
Start
Lösungen
Alle Lösungen
No items found.
Über uns
Kontakt
DE
Denmark
Finland
Global
Norway
Sweden
2021-08-31

Minska matsvinnet – få tipsen från Göteborgs stad

Det faktum att vi måste minska matsvinnet har nog inte undgått någon vid det här laget. Att kunna göra detta inom storkök och restaurang är om möjligt ännu viktigare med tanke på det antalet portioner som lagas varje dag. Göteborgs stad har tagit fram Göteborgsmodellen för mindre matsvinn, ett enkelt verktyg som hjälper köken med just detta.

Matsvinnet påverkar vår miljö och vårt klimat på ett otroligt negativt sätt och det bidrar dessutom till stora ekonomiska förluster. I dagsläget slängs omkring en tredjedel av all mat som produceras i världen. För Sveriges del handlar det om ca 1,3 miljoner ton mat som står för 500 000 ton växthusgaser vilket motsvarar ungefär lika mycket gas som 200 000 bilar släpper ut per år. Vi behöver lära oss att ta tillvara på maten så effektivt som möjligt och med god planering och enkla verktyg är detta möjligt.

Göteborgs stad ville bidra

Som ett steg i att jobba för klimatet har Göteborgs stad tagit fram Göteborgsmodellen för mindre matsvinn. Målsättningen med införandet av verktyget var att få alla 600 kök att jobba mot samma mål, nämligen att halvera kökssvinnet och serveringssvinnet mellan januari 2017 till december 2018. Resan mot att ta fram verktyget startade i 2014 som ett samarbete mellan alla kök i staden. Strategigrupp miljömåltider fick i uppdrag av Samordningsgrupp Måltid Göteborg att ta fram verktyget. Enkäter skickades ut till köken för att få in deras bästa tips på hur man kan minska matsvinnet, lyfta framgångshistorier samt skapa sig en generell bild av hur köken jobbade i dagsläget. Miljöstimulansmedel beviljades och en projektgrupp startade.

Att engagera sina medarbetare

Redan i tidigt stadie började Göteborgs stad arbeta hårt med att engagera medarbete i projektet. Det anordnades miljö - och klimatföreläsningar, praktiska tips gavs ut och ”kickoffs” hölls. Det hela handlar om att illustrera för kollegorna att vi kan göra en stor skillnad om vi gör detta bra, och att det är så viktigt för miljön och våra barns framtids skull. Responsen från medarbetarna har i mångt och mycket varit väldigt varierande, men nu är alla överlag positiva och tycker det har varit en givande resa och kul att få vara med i projektet berättar Christina Linnerhag projektledare Göteborgsmodellen för mindre matsvinn. En otroligt stor fördel som Christina kan se är att projektet har lett till mycket goda samarbeten mellan kök och äldreomsorg. Det har givit en bättre förståelse för varandras olika områden samt skapat mycket viktiga nätverk.

Enligt Christina är detta något som vilken kommun som helst kan sätta igång med. Alla kommuner som vill får ta del av verktyget kostnadsfritt och i dagsläget är det ett 25-tal som arbetar efter den.

”Intresset har också spridit sig utanför Sverige, via Naturvårdsverket vill EU också ta del av verktyget vilket känns fantastiskt roligt såklart” Christina Linnerhag

Hur fungerar verktyget rent konkret?

Med hjälp av följande nio punkter kan vilken kommun som helst minska sitt matsvinn redan idag!

  1. Mät svinnet varje dag och följ upp – registrera svinnet i exempelvis ett kostdatasystem och visa gärna upp hur stort svinnet blir. Följ upp och sätt delmål.
  2. Menyplanering – använd en flexibel meny som tillåter resthantering på ett bra sätt. Planera alltid efter säsong och använd samma råvaror i flera av veckans dagar.
  3. Portionsberäkning – använd ett kostdatasystem för portionsberäkning (justera vid behov) och ta hänsyn till hur mycket som gått åt av rätten tidigare samt vilka matgästerna är.
  4. Rapportering av närvaro & frånvaro – se till att skapa en bra rutin kring detta tillsammans med ansvarig. Ta hänsyn till specialkost.
  5. Inköp – utgå från ett kostdatasystem, undersök era lager samt utgå ifrån egna erfarenheter. Undvik stora lager, tänk till vid inköp av färskvaror och köp mindre styckevikter, det gör det lättare att anpassa till olika portionsstorlekar. Tänk kvalitet framför kvantitet.
  6. Förvaring – var alltid tydlig med märkning, håll ordning, frys in varor som inte går åt och var noga med temperaturer vid förvaring så håller varorna längre. Lita på era sinnen innan maten slängs, ofta håller maten betydligt längre än bäst före datumet anger.
  7. Tillagning – laga bara så mycket som förväntas gå åt, komplettera allteftersom. Utvärdera recepten kontinuerligt, använd alla delar på exempelvis grönsakerna, laga mindre styckevikter av t.ex. köttbullar, många äter utefter antal inte storlek. Skickar ni mat till andra enheter, lägg aldrig på extra mat, det går sällan åt, visa istället med hjälp av en bild av en exempelportion hur måltiden bör se ut.
  8. Servering – lägg bara upp så mycket som beräknas gå åt, använd portionsanpassade serveringsbestick, lägg upp lite mat i taget, är det nåt som inte går åt kan man då spara överblivet mat. Upprätta en god rutin för återkoppling till tillagningsköket.
  9. Ta vara på rester – rester kan användas som de är eller i grytor, soppor mm. Samla gärna era bästa tips på ”restrecept” och lägg in i kostdatasystem så fler kan ta del av dem. Bestäm snabbt vad resterna ska användas till, annars finns det en risk att dom ändå slängs efter ett tag ändå. Ta alltid hand om resterna på ett säkert sätt enligt era HACCP.

Alla nio punkterna är givetvis viktiga för att lyckas. Men ska man ändå välja en menar Christina Linnerhag att just mätningen är viktigast. Utan mätningen har man ingen aning, och det är väldigt lätt att glömma. Att använda ett kostdatasystem eller verksamhetssystem för storkök och restaurang är av stor vikt här.

”Där kan köken registrera lokalt och sedan sammanställs det centralt. Systemet är också viktigt för inköpslistor, lager, matsvinn och information i övrigt” Christina Linnerhag, projektledare Göteborgsmodellen för mindre matsvinn

Vill din organisation också ta del av modellen mer utförligt? Tag då kontakt med Christina Linnerhag på christina.linnerhag@centrum.goteborg.se

‍

Skriven av
Matilda FoodTech

Lite matnyttig information

Some useful information

Litt nyttig informasjon

Hyödyllistä tietoa

Nogle nyttige oplysninger

Einige nützliche Informationen

Flytta ut skollunchen - det är vår

Nyutspruckna blad och blommande träd och buskar. När naturen är som allra vackrast och mest inbjudande är det inte fel att låta skolmåltiderna flytta utomhus. Vi bjuder på 5 tips till hur du på ett smidigt och roligt sätt kan erbjuda skoleleverna lunch ute i det fria.

Lue lisää
Läs mer

Krisberedskap i fokus - så arbetar Region Gotland

Coronapandemin och Rysslands invasion av Ukraina har satt behovet av krisberedskap i blixtbelysning. – Vårt arbete har fått nya dimensioner, säger Åsa Engdahl, enhetschef på avdelningen Måltider inom Region Gotland.

Lue lisää
Läs mer

Digitaliserade matbeställningar ökar flexibiliteten och lyfter måltidsupplevelsen

Att digitalisera beställningen av måltider inom vård och omsorg minskar administrationen, kortar ledtiderna minskar matsvinn och säkrar kvaliteten. – Det sparar tid och gör oss betydligt mer flexibla, säger Pernilla Ekstrand, kostutvecklare i Halmstad kommun.

Lue lisää
Läs mer

Vi hjälper er kommun att nå klimatmålen 2030

De flesta av de globala hållbarhetsmålen i agenda 2030 berörs av klimatförändringar och världens förmåga att anpassa sig till det förändrade klimatet. Klimatförändringar är en av vår tids största utmaningar. Som följd av de ökade utsläppen riskerar vi gå mot en genomsnittlig global uppvärmning som överstiger två grader Celsius. Det skulle bidra till allvarliga konsekvenser för ekosystem, havsförsurning, mänsklig säkerhet, matproduktion, vattentillgång, hälsa och med ökad risk för väderrelaterade naturkatastrofer (United Nations Development Programme (UNDP), 13 Bekämpa klimatförändringarna).

Läs mer

Region Örebro minskade klimatpåverkan på sina menyer med 20%

Tack vare klimatberäkning, information till matgästerna och smarta receptval har Region Örebro lyckats minska klimatpåverkan på sina menyer med 20%. Mikael Hulterström, Gruppchef Regionservice Kost Region Örebro län, menar att matgästerna i allt större utsträckning efterfrågar klimatsmarta alternativ.

Läs mer

Följ upp er matsvinnsmätning och ta fram förbättringar

Har ni mätt matsvinnet under en tid i er kommun eller region och fått fram data över en mätperiod? Det är nu det är dags att följa upp resultaten och vidta förbättringsåtgärder. Är serveringssvinnet högst eller finns bristerna vid lagerhanteringen? Få våra bästa tips på hur ni drastiskt kan minska matsvinnet genom konkreta åtgärder.

Läs mer
Alla insikter
All insights
All innsikt
Kaikki oivallukset
Alle indsigter
Alle Erkenntnisse
Företag
StartOm ossInsikterEvenemangKarriär
Lösningar
Egenkontroll & riskanalys
Måltidsplanering
Livsmedelsupphandling
Regioner
SwedenNorwayFinlandDenmarkGermanyGlobal
facebook iconlinkedin iconyoutube icon
© 2022 Matilda Foodtech AB
Privacy Policy
Site by Stormfors
Start
Solutions
All solutions
No items found.
About us
Contact
EN
Denmark
Finland
Germany
Norway
Sweden
matilda logo
løsninger
IK-mat & risikoanalyse
Måltidsplanlegging
Innkjøp & oppfølging
Selskap
StartOm ossløsningerOm ossInnsikt
Regioner
SwedenNorwayFinlandDenmarkGermanyGlobal
facebook iconlinkedin iconyoutube icon
© 2021 Matilda Foodtech AB
Privacy Policy
Site by Stormfors
matilda logo
Ratkaisut
Omavalvonta ja riskianalyysi
Aterioiden suunnittelu
Elintarvikkeiden hankinta
Liiketoimintaa
Etusivu
MeistäNäkemyksiä
Alueet
SwedenNorwayFinlandDenmarkGermanyGlobal
facebook iconlinkedin iconyoutube icon
© 2021 Matilda Foodtech AB
Privacy Policy
Site by Stormfors
matilda logo
Forretning
StartOm osLøsninger
Regioner
SwedenNorwayFinlandDenmarkGermanyGlobal
facebook iconlinkedin iconyoutube icon
© 2021 Matilda Foodtech AB
Privacy Policy
Site by Stormfors
matilda logo
Unternehmen
Startüber uns
Lösungen
No items found.
Region
SwedenNorwayFinlandDenmarkGermanyGlobal
facebook iconlinkedin iconyoutube icon
© 2022 Matilda Foodtech AB
Privacy Policy
Site by Stormfors